Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο ρόλος του Εθελεντισμού στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης

     Η ψυχή της διοργάνωσης,
     κ. Evelyn Kaindl-Ranzinger
Το τριήμερο 19-21 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο  Graz της Αυστρίας Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «European heritage in our hands» (Η ευρωπαϊκή κληρονομιά στα χέρια μας). Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Εταιρεία για την Υποστήριξη των Μουσείων και των Συλλογών της Στυρίας (MUSIS) με επικεφαλής τη Διοικητική Διευθύντρια, κ. Evelyn Kaindl-Ranzinger, συμμετέσχον 44 εκπρόσωποι Μουσείων, Βιβλιοθηκών και πολιτιστικών οργανισμών και φορέων από 13 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Σερβία, Φινλανδία, Ρωσσία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία). Μοναδική ελληνική παρουσία οι εκπρόσωποι του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, Δρ Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος (Γενικός Επιμελητής) και κ. Ανδρέας Σπύρου (Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας). 

Ομάδα από το εργαστήριο της πρώτης ημέρας


Η εκπρόσωπος της Europa Nostra
κ. Laurie Neale

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε συνολικώς 22 ανακοινώσεις, 2 εργαστήρια (workshops) και μία στρογγυλή τράπεζα. Εξετάστηκε σφαιρικώς το θέμα του εθελοντισμού στον τομέα του πολιτισμού σε ποικίλες ευρωπαϊκές χώρες, μέλη ή μη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανεπτυγμένη ή μη συνείδηση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Συγκεκριμένως, αναλύθηκε ο ρόλος των Μουσείων και των άλλων φορέων στην κοινωνία του 21ου αιώνα, οι βασικές αρχές που διέπουν τη δράση των εθελοντών, οι παράγοντες που (πρέπει να)  καθορίζουν τη σχέση τους με τους πολιτιστικούς φορείς στους οποίους προσφέρουν την εργασία τους, οι αρχές οργάνωσης και οι συνθήκες εργασίας τους, τα κίνητρα που δίνονται στις διάφορες ομάδες δυνητικών εθελοντών, τα διδάγματα της έως σήμερα συσσωρευμένης εμπειρίας (ιδίως χωρών με μακρά παράδοση στον εθελοντισμό, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο), τα οφέλη του πολιτιστικού φορέα-αποδέκτη της εθελοντικής προσφοράς, ζητήματα νομικής φύσεως.  



Από τις εργασίες της τελευταίας ημέρας,
    στο Υπαίθριο Μουσείο του Stűbing
Στο πλαίσιο της όλης διοργάνωσης οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε δύο
ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα Μουσεία: στο Υπαίθριο Μουσείο του Stűbing, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αντιπροσωπευτικών κτισμάτων μεταφερμένων από τις ποικίλες περιοχές και τα κρατίδια της Αυστρίας, και στο Museum Sensenwerk (στο παλαιό εργοστάσιο παραγωγής δρεπανιών) στον οικισμό Deutschfeistritz, όπου παρουσιάζεται στην ολότητά της η διαδικασία κατασκευής των
αγροτικών εργαλείων με τη χρήση της υδατόπτωσης κατά τα έτη λειτουργίας της μονάδας (1849-1984).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου