Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

'Eκθεση του εικαστικού Γιάννη Μανιατάκου, με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μανιατάκος-Zωγράφος και γλύπτης
Από τα βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΡΟΥ – ΕΥΤΑΞΙΑ
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Εγκαίνια: 7 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00
Διάρκεια: 7 Απριλίου - 9 Μαΐου 2016
Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία εγκαινιάζεται στις 7 Απριλίου η έκθεση του εικαστικού Γιάννη Μανιατάκου, με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας».
Για πρώτη φορά, παρουσιάζεται στην Αθήνα, σε μεγάλη έκταση, το έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη. Γι’ αυτό και η επιλογή τους έγινε με την αντίληψη μιας αναδρομικής έκθεσης: Περισσότερα από σαράντα έργα ζωγραφικής με θέματα από το βυθό της θάλασσας και τριάντα αγάλματα ποικίλων διαστάσεων από μπρούτζο ή γύψο θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, που οργανώνεται από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, από τις 7 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου.
Ανάμεσα σ’ εκείνα που καθιστούν τον Γιάννη Μανιατάκο μοναδικό στο είδος του καλλιτέχνη, η εμμονική καταγραφή υποθαλάσσιων τοπίων σε ζωγραφικό καμβά. Ένας ζωγράφος-δύτης, λοιπόν, ένας μείζων γλύπτης αλλά και μια εξέχουσα φιγούρα δασκάλου που παρέμεινε μ’ αυτή του την ιδιότητα πάνω από τριάντα χρόνια στο νησί της Τήνου. Πρόκειται για μια σημαντική περίπτωση μοναχικού δημιουργού, που προτεραιότητά του στάθηκε η κοινωνική προσφορά και η εκπαιδευτική δραστηριότητα παράλληλα με την θρησκευτική προσήλωση στην εξάσκηση της τέχνης του. Έτσι, ποτέ δεν αφιέρωσε χρόνο στην προβολή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου του. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, το γλυπτό του Δημητρίου Φαληρέα, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, και κοσμεί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Έτσι, οι Αθηναίοι θα έχουν τη σπάνια δυνατότητα να τον «ανακαλύψουν» για πρώτη φορά.
Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης, το 1935.
Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάσει τη ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και για τον ήλιο του νησιού της Τήνου. Έχει μείνει εκατοντάδες ώρες στο βυθό ζωγραφίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα υποβρύχια τοπία του Αιγαίου. Κι ακόμη, χιλιάδες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο έπλαθε τα αγάλματά του. Η γλυπτική του θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στις σημειώσεις του, «Την Γλυπτική την θεωρώ ανθρωποκεντρική και έφηβη. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της Φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα του κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, που δεν είναι η σάρκα.»
ΠΟΥ:ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΡΟΥ-ΕΥΤΑΞΙΑ
Παπαρρηγοπούλου 7, 210 3246164
ΠΟΤΕ: 7 Απριλίου - 9 Μαΐου 2016
INFO: Δευ.-Παρ. (εκτός Τρίτης) 9πμ με 4μμ, Σαβ.-Κυρ.10πμ-3μμμ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου