Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Jean Noël Schramm
«Ανάμεσα στη Φωτογραφία και τη Ζωγραφική»

«Όλα του τα έργα διακρίνονται για την απόδοση της κίνησης και τη γλώσσα του σώματος. Με την ίδια άνεση που ζωγραφίζει, χρησιμοποιεί και τον φωτογραφικό φακό  για να απεικονίσει  τις «στιγμές» στην πλαζ, στην πόλη, στο δρόμο…» Με τα λόγια αυτά η Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αγλαΐα  Αρχοντίδου-Αργύρη, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό, τη νέα δουλειά του Γερμανού εικαστικού Jean Noël Schramm.
Η έκθεση με τίτλο «Ανάμεσα στη Φωτογραφία και τη Ζωγραφική» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (I.Παπαρρηγοπούλου, αρ.5-7, Πλ. Κλαυθμώνος) από την Τετάρτη 13 Ιουλίου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016.
Στο επίκεντρο του Γερμανού καλλιτέχνη η Αττική, μέσα από μια προσέγγιση που δεν περιορίζεται σε μια ρεαλιστική ή αφαιρετική απεικόνιση της πραγματικότητας και στον άψογο χειρισμό των υλικών και της τεχνολογίας, αλλά δοκιμάζει τις εσωτερικές αντοχές του θεατή, καλώντας τον να ανατρέξει στις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τα δικά του βιώματα, με «οδηγό» τη ματιά ενός τρίτου προσώπου, του   Jean Noël Schramm.
«Κλειδί» στη διαδρομή αυτή, η εμπειρία… «Μια εμπειρία με τη δική της, εξατομικευμένη ποιότητα», παρατηρεί ο Jean Noël Schramm. «Μια εμπειρία είναι ατομική και μοναδική, έχει τη δική της αρχή και τέλος, το δικό της πεδίο και τη δική της μοναδική ποιότητα  που διαπερνά το σύνολο της ίδιας της εμπειρίας».
Ο θεατής εισάγεται σε μια πνευματική και αισθητική «διαδικασία», όπου «κινητήριος δύναμη» είναι το συναίσθημα. Σε πρώτο «πλάνο» η Αθήνα!  «Ο χαρισματικός, κοσμοπολίτης εικαστικός Jean Noël Schramm, εκθέτει φωτογραφίες, κατασκευές και ακουαρέλες με θέμα τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, κυρίως στην Αθήνα και την Αττική. Λουόμενοι στις πλαζ της Γλυφάδας και του Νέου Φαλήρου,  φιγούρες που περιμένουν το λεωφορείο ή το τρόλεϊ μπροστά σε διαφημίσεις neon», εξηγεί η κα. Αρχοντίδου που προσκαλεί το κοινό σε μια γνωριμία με τον «αντισυμβατικό» Γερμανό καλλιτέχνη που αναζητά τις αιτίες «εμπλοκής» του με την Τέχνη, στις πρώτες, παιδικές του εμπειρίες. «Ως παιδί συχνά τιμωρούμουν αυστηρά από τους γονείς μου. Δεν ακολουθούσα κανόνες. Η εμπειρία αυτής της τιμωρίας έγινε το «περίβλημα» μέσα στο οποίο βρέθηκα με τον εαυτό μου και μόνο. Και μπορεί ο φυσικό χώρος γύρω μου να μειώθηκε, σταδιακά όμως, η ευαισθησία μου για την τέχνη όλο και μεγάλωνε».
Ο Jean Noël Schramm γεννήθηκε στη Βαυαρία το 1959, σπούδασε στο Μόναχο, το Ντίσελντορφ και το Παρίσι, ταξίδεψε πολύ έφτασε στο Τόκιο και τη… Μπουρκίνα Φάσο και από το 2005 ζει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου