Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση της ζωγράφου Ευαγγελίας Ιωάννου-Σιώμου «Η Αθήνα 21ος αιώνας: Η Δόξα και η Κρίση»


Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία φιλοξενεί την έκθεση της Ευαγγελίας Ιωάννου-Σιώμου «Η Αθήνα 21ος αιώνας: Η Δόξα και η Κρίση» από τις 18 Νοεμβρίου.
 
 Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρώτη της έκθεση στο μουσείο, η καλλιτέχνης μας καλεί σ’ένα περίπατο στην πόλη, αλλά με τη δική της ματιά. Ο χρωστήρας της καταγράφει με ευαισθησία τα μνημεία και τις γωνιές της πόλης και στιγμές της καθημερινότητας.

Το γεγονός ότι δεν είναι κάτοικος της Αθήνας, αλλά της Καρδίτσας, αντικατοπτρίζεται στα έργα της. Η δημιουργός δεν επιθυμεί να αποδώσει μια εικόνα ενός στρεσογόνου περιβάλλοντος, αλλά μια εναλλακτική αφήγηση για την Αθήνα: μέσα από μια σειρά πινάκων με την τεχνική του λαδιού, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι «αιωρείται» ανάμεσα στους διαβάτες καθώς απολαμβάνει τη βόλτα του σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες. Τον σαγηνεύει η θέα των αρχαιοτήτων (κίονες, κιονόκρανα κ.ά.)  και χαλαρώνει μπροστά στην αιώνια σταθερότητα και το σεβασμό, που αποπνέουν. Μάλιστα, η κ. Ιωάννου-Σιώμου αναδεικνύει τις φυσικές ομορφιές απομονώνοντας λεπτομέρειες και αποδίδει με υπέροχες τιρκουάζ αποχρώσεις υδάτινα και ουράνια τοπία.

Η Αθήνα δεν είναι απλά ένα αστικό κέντρο αλλά ανάγεται σε φιλοσοφία, καθώς η κ. Ιωάννου-Σιώμου δεν μένει στην εικόνα της. Δεν διστάζει να καταπιαστεί ακόμη με τα σύμβολα της πόλης, όπως το κλαδί ελαίας, αλλά και υψηλές ιδέες όπως οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάποια από αυτά τα θέματα τα χειρίζεται μέσα από το κολάζ και με μεικτές τεχνικές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σειρά έργων με κολάζ  στην οποία η καλλιτέχνης αναζητά το πρόσωπο της κρίσης, που βιώνουμε, και προσεγγίζει επίκαιρους προβληματισμούς, όπως το ζήτημα της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευαγγελία Ιωάννου-Σιώμου σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και άλλων καλλιτεχνικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων διετέλεσε πρόεδρος του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας. Έχει εκθέσει σε σημαντικά ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Νοεμβρίου 2015 ως τις 6 Δεκεμβρίου 2015.

Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

 

Ελεύθερη είσοδος.

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται πολύ όμορφη η συλλογή σας ! Συγχαρητήρια και σε εσάς αλλά και στο πολιτιστικό ίδρυμα Βούρου-Ευταξία για την πρωτοβουλία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή